vrijdag 31 augustus 2012

Zelf pizza maken

Zelf pizza maken is een eitje, tenminste, met een keukenhulp, die ik momenteel te leen heb :)

Pizzabodem genoeg voor een bakplaat volle pizza:
  • 350 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 1 el suiker
  • 7 gr gedroogde gist
  • 1 ei
  • 3 el olijfolie
  • 170 ml warm water
Alle droge ingredienten bij elkaar, eitje erbij en langzaam het water toevoegen tijdens het kneden.
Zoals altijd, te droog: water erbij, te nat: bloem erbij
Deeg 10 minuten mixen, daarna een uur afgedekt laten rijzen op een warme plek.
Ik rol het deeg niet uit, maar "trek"het uit, rollen lukte me niet...

Pizzasaus:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree 
  • 1 blik gepelde tomaten
  • Italiaanse kruiden
  • evt. 1 tl suiker
  • evt. zout en peper
Uitje snipperen, knoflookje persen en in wat olie fruiten. Tomaten puree erbij en even meebakken, kruiden, gepelde tomaten en op smaak brengen met evtueel suiker, zout en peper.
 
Saus uitspreiden over de pizzabodem en dan de pizza "versieren" met de gewenste pizzatoppings, zoals paprika, mozzarela, salami, ham en ananas, tonijn enz.
Ik verdeel de pizza meestal in vlakken en maak zo meerdere smaken pizza op 1 grote pizza.
Nu nog 20 minuten bakken op 190 graden.

woensdag 22 augustus 2012

Een vrijgezellig rokje met zakken

Voor het vrijgezellenfeest van een vriendin is het gewenst als we allemaal een of meerdere kledingstukken aan hebben wat roze is.
Oei dat heb ik niet in mijn kast... dan maar maken, ik heb gelukkig nog roze stof liggen van de draagdoek.

Omdat ik in de vorige rok zakken miste ga ik eens kijken of ik bij deze rok misschien wel zakken erin kan maken. Ik maak een rok met beleg
Ik heb op een stuk papier de zak van mijn spijkerbroek getekend.


En op wat roze dubbel gevouwen stof (roze lijn is de vouwlijn) deze vorm getekend. Ruim uitgeknipt op de plek van de ingang van de zak (oranje lijn) zo ruim dat de bovenste en de rechterlijn (gele lijnen)  door zouden kunnen lopen op de stof, want dat stukje stof is natuurlijk nodig om de rok dicht te maken achter de zak.


De stof van de zak heb ik opengevouwen op de rechtse kant van het het verlaagd voorpand gelegt, langs de ronding vastgenaaid,  omgevouwen en met een stiksel vast gezet. De stof van de zak weer dubbelvouwen en de onderzijde van de zak dichtgenaaid, daarna de bovenzijde en zijkant (gele lijnen) vastgemaakt aan het verlaagde voorpand. 

Zo ook natuurlijk de andere zak en daarna de rok afgemaakt:

Nope, weer niet gestreken

dinsdag 21 augustus 2012

Nieuwe tuin... tijd voor plannen

We hebben een nieuwe tuin, en bij het inrichten van de tuin wilde mijn man 3 dingen: gras, in de zon een krantje kunnen lezen en uit de tuin kunnen eten.
Dus mocht ik een stads-moestuin maken.

Mijn schoonvader heeft een moestuin, waarin hij aardappelen, wortels, rode bietjes, ui en zo nog meer verbouwd. Helaas hebben we niet zoveel grond dat ik echt een aardappelveld kan maken en een ruime moestuin, ik moet het gaan doen met een paar plantjes.





En dit is het begin van onze moestuin, ik heb 6 bakken gemaakt, ivm met vruchtwisseling. In mijn boekje ecologisch tuinieren voor beginners staat dat 6 gelijke stukken het minimum is, en aangezien ik nog een groentje ben volg ik dat netjes op.
Van links naar recht komt er te staan: Koolgewassen, bladgewassen, vruchtgewassen, wortelgewassen, aardappelen en helemaal rechts peulgewassen. En in het moestuinjaar 2014 schuift alles een bak naar links op en zo ben ik dan in 6 jaar rond.

Binnenkort maar eens zaden bestellen, en dan wachten op het voorjaar...


 

woensdag 15 augustus 2012

Bechemelsaus

simpel sausje, alleen even bij het pannetje blijven om te blijven roeren.

50 gram boter
50 gram bloem
500 ml melk

De boter in een pannetje laten smelten, de bloem erdoorheen roeren, 3 minuutjes op laag vuur al roerend gaar worden en telkens wat melk erbij roeren, daarna ongeveer 5 minten laten koken en ondertussen goed door blijven roeren.

Kaassausje gaat bijna net zo

25 gram boter
2 eetlepels bloem
300 ml melk
150 gram kaas

bechemelsaus maken en dan na die 5 minuten koken de kaas erbij doen en roeren tot de kaas is gesmolten.

donderdag 9 augustus 2012

Slabbetjes vergeten

Heerlijke meloen in gehaald, maar oh jee, geen slab mee. 
Gelukkig had heb ik wel altijd een rol met plastiktasjes in de auto en daar is zo een slab van de te maken:

onderkant van de tas openknippen, de hengsels aan een kant van de tas los knippen, zo dicht mogelijk bij het zak gedeelde, nu lijkt het op een soort van halter topje. Tasje om het lijfje van je kind, de hengsels achter het nekje losjes vastknopen, onderkant van de tas ietsjes naar boven vouwen rondom en knoeien maar :)


woensdag 1 augustus 2012

Je gaat op vakantie en je neemt mee: je naaimachien :)

Tja, er was nog ruimte in de kofferbak, dus het naaimachien mocht mee op vakantie!

De jurk krijgt dit keer: een knoopje als sluiting, een stukje extra stof met plooitje in het midden voor en de jurkjes moeten langer worden, de laatste jurk was meer een hemdje geworden, omdat het aan de korte kant was.
Het eindresultaat!














Ik heb, zoals hier links te zien is, de links voor- en achterkant uit een stuk en zo ook natuurlijk rechtsvoor en achter uit een stuk. Ik werkte dus met een linkerpand en rechterpand ;)
En rechts zie je de langere voering, zoals ik bij de vorige jurk op mijn verlanglijstje had gezet.

Toen het jurkje in elkaar zat, heb ik vol verbazing zitten kijken naar het eindresultaat, wow en niet een keer het tornmesje gebruikt, kijk er is altijd ruimte voor verbetering, maar wat was ik apetrots op mezelf.

Klein puntje van aandacht: met een knoopsluiting: liever geen los haar voor mijn dochter, het arme schaap, had laatst een flinke pluk, losgetrokken haren om haar knoopje heen.