zondag 24 mei 2009

Farfars bruine bonen

Ingrediënten:
* 500 gr gedroogde bruine bonen
* 6 el stroop
* 3 tl zout
* 6 el azijn

Sorteer de bonen (alhoewel ik in Nederland nooit steentjes of verschimmelde bonen heb ontdekt, in Zweden wel...) en de bonen dan een dag laten weken in water. Volgens mijn schoonvader moet je niet het water gebruiken waarin ze hebben geweekt, want als je dat wel gebruikt dan krijg je last van flatulentie.

Kook de bonen in ongeveer 1,5 liter water, en dat koken mag lang duren, wij beginnen met de bruine bonen maken ongeveer 4 uur voor we willen eten. Dus koken tot de bonen gaar zijn, dat het water een dikkere substantie wordt en de bonen bijna moes worden. Wij roeren ongeveer om het kwartier in de pan. Als het zo ver is, dan de rest van de ingrediënten erbij, roeren en koken tot de boel lekker dik is, zoals mijn man zegt: dichter bij aardappelpuree dan soep en het goedje smaakt dan zout-zuur :)
Wij eten het met gebakken bacon en gekookte aardappels en appelmoes.

Oh en al je een snelkookpan hebt, dan bonen en 800 ml. water in de pan, 27 minuten hoogste stand koken en dan de stroop, zout en azijn erbij, ff pruttelen, klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen