maandag 11 oktober 2010

babyvoeding

Voor we Ettan hadden gekregen had ik al wat kinderkookboeken gekocht, denkende dat het moeilijk zou zijn en ik wilde natuurlijk een zeer bewuste goede ik-heb-alles-voor-mijn-kind-over moeder zijn...

Babyvoeding is super simpel, benodigdheden: pannetje en evt een staafmixer of vork.
Als we voor ons zelf kookte dan deed ik in een klein pannetje bijvoorbeeld een klein aardappeltje & beetje groente koken in kleine stukjes die ons kinneke mocht hebben en dan koken en daarna smikkelen.
Toen hij wat groter werd pureerde ik het niet, maar prakte ik zijn hap zodat het wat meer structuur had en later kreeg hij het gewoon zo op zijn bord in kleine stukjes, wij hebben altijd wat gewisseld tussen pureren/prakken en rapley, net wat ons uitkwam/ welk eten we aten

Soms maakte ik wat meer zodat ik kleine porties kon invriezen voor het geval wij wat gingen eten wat ons kinneke nog niet mocht hebben.

Waar je op moet letten zijn wat "regeltjes" en als je die volgt kun je met gemak je eigen babyvoeding maken:

Let op:

  • allergische reactie, dit doe je door rustig aan op te bouwen, beginnen met maar 1 ingrediënt te geven, eventueel een paar dagen achter elkaar en let extra op bij aardbei en tomaat.
  • nitraatrijke groente, deze groente moet je niet vaker dan 1 of 2 keer in de week geven. Bij het opwarmen wordt een deel van het nitraat omgezet in nitriet en ook in je darmen wordt een klein deel omgezet van nitraat in nitriet. Elke keer dat je het weer opwarmt, bv restjes of uit de vriezer, wordt er weer een deel van het nitraat in nitriet omgezet. Te veel nitriet kan bij een baby zorgen voor een zuurstoftekort. Nitraatrijke groente zijn: andijvie, bleekselderij, chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode bietjes, alle soorten sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers
  • peulvruchten en bonen mogen wel, maar met mate, de darmen kunnen er moeite mee hebben
  • grove graanproducten/gluten,  zoals: (grof)volkorenbrood, muesli, havermout, brinta, volkoren spaghetti of macaroni, zilvervliesrijst, vanwege de eiwitten
  • zout, liefst zoutloos koken tot de eerste verjaardag, de nieren kunnen dat nog niet goed verwerken.
  • honing kan besmet kan zijn met sporen van de bacterie Clostridium botulinum. normaal kan dat geen kwaad, bij zuigelingen kunnen ze uitgroeien tot volwaardige Clostridium botulinum bacteriën en dat is de veroorzaker van botulisme. Dus niet geven voor hun eerste verjaardag
  • melk ook niet voor de eerste verjaardag, in verband met met teveel eiwit
  • sommige kolen en rauwkost wederom niet voor de eerste verjaardag: rode, witte of groene kool, boerenkool of savooiekool, prei & uien. De darmen kunnen moeite hebben hiermee.
  • lever & leverworst, het bevat veel vitamine A, dus tot de derde verjaardag liever niet vaker dan 1 keer in de week.
Dit wetende heb ik in de keuken een lijst hangen met fruit, groente, graan/ peulvruchten & vlees/vis-(vervangers)/ei die mijn baby wel al mag, samengesteld uit wat er in de kookboeken voor baby's staat.PS: ik ben geen expert, ik gebruik mijn gezonde verstand en heb me ingelezen, ik hoop dat jij het zelfde doet. Mocht je onwaarheden ontdekken, omdat er bv nieuwe feiten zijn ontdekt, verbeter mij en daarmee ook de lezers :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten