donderdag 2 december 2010

Donderdag pannenkoekendag

Bij mijn zweedse schoonouders eten we altijd, echt altijd op donderdag pannenkoeken. Het schijnt een hele oude traditie te zijn om (gele) erwtensoep met pannenkoeken te eten. Nou laten wij de erwtensoep achterwegen (ook bij mijn schoonouders). Maar op donderdag pannenkoeken eten hebben we mee genomen naar nederland en tot nu toe nog nooit overgeslagen. Volgens mij zijn we begonnen na de kerstvakantie 2009 en tijdens mijn kraamweek is zelfs een vriend langsgekomen om de traditie voort te zetten.


Ondertussen weet bijna iedereen om ons heen dat donderdag pannenkoekendag is en regelmatig schuiven mensen aan, of komen ze heel toevallig net rond etenstijd aanfietsen. Sommige nemen zelfs extra spek, bloem, eieren en melk mee, zodat er extra gebakken kan worden.

Een vaste mix samenstelling maak ik niet, maar ik hou een beetje dit aan:
  • 500 gr. bloem
  • 1 liter melk
  • 2 grote eieren of 3 kleine
  • beetje zout
Ik bak met 3 pannenkoekenpannen tegelijker tijd, 2 pannen (achteraan) met spek en de voorste op de grote pit met gewone pannenkoeken en het kost me ongeveer 20 minuten om dan een stapel spekpannenkoeken en een stapel gewone pannenkoeken te maken. Ze liggen dubbelgevouwen, naast elkaar op een bord, zodat je kan kiezen welke je neemt, zonder te moeten wachten tot je pannenkoek naar keuze bovenop ligt.
In het begin had ik onder mijn bord een pan met kokend water om de pannenkoeken warm te houden, maar met mijn baktempo is dat eigenlijk overbodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten