woensdag 14 december 2011

Quiche

Vroeger veel gemaakt, maar mijn man is er niet zo dol op, dus staat hij nu minder vaak op tafel.

De bodem:
  • 250 gr bloem
  • 125 gr koude boter
  • snufje zout
  • 1 ei
Kneden tot het een mooi deegje is, als het te droog is doe ik er een beetje melk bij  en dan een uur laten rusten in de koelkast.

Ik bak mijn bodem eerst vaak blind:
Oven voorverwarmen op 220 °C. Deeg uitrollen en in de vorm leggen, gaatjes in de bodem prikken, bakpapier erop en dan vullen met steunvulling, in mijn geval rijst. De rijst is daarna niet meer te gebruiken om op te eten, dus zit het bij mij in een bus te wachten op de volgende blind bak klus
15 minuten bakken in de oven, steunvulling verwijderen en dan nog 5 minuten terug in de oven

Voor de vulling gebruik ik wat ik maar voor handen heb

  • melk of creme fraîche
  • 4 of 5 eieren
  • kaas
  • vlees en/of groentevulling, zoals spekjes of ham, ui, paprika, champignons enz.
Oven voorverwarmen op 180 °C
vlees/ groentevulling en kaas op de bodem.
Melk/ creme fraiche en eieren luchtig kloppen en dat eroverheen gieten. en 25 minuten in de oven, even kijken of hij gaar is. Mocht hij niet gaar zijn en wel bruin: stukje aluminiumfolie over de quiche heen leggen en verder bakken in de oven.Edit:
laatst wilde mijn bodemdeegje niet zo lekker uitrollen, ik snapte er geen hout van... Ik mijn vriendinnen geraadpleegt die toen mij onderbroeg, wat deed je wat gebruikte je hoe deed je dat?
Uitkomst: ik had met mijn lieve blonde hoofdje vloeibare boter gebruikt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten