woensdag 13 januari 2016

Broodbakken

Vorige week was het hier een ijzelfestijn, er kon zelfs op de straten geschaatst worden.
Zelf heb ik een dappere poging ondernomen om naar een vriendin hier verderop in de wijk te schuivelen, ging na 3 huizen mis: ik stuiterde op mijn stuitje.
Naar buiten wilde ik niet meer en het brood was bijna op, dus ben zelf aan het bakken geslagen.
Ooit als student veel gedaan met een oa broodbakmachine, maar daarna ivm werk nooit tijd "over"en nu met de ijzel heb ik ruim voldoende tijd :)

Bloem, gist, suiker, boter, olie en water is allemaal in huis.
en dan de broodbakverhoudingen toepassen
meel+bloem = 100%
gist = 1% (ik gebruik instant gist, verse = 2%)
zout = 1,8%
water = 57-62%
suiker = 1-2%
boter = 3-5%

En dit doe ik:
750 gr meel/bloem (600 gr volkorenmeel + 150 gr bloem)
450 ml lauw water (meng 300ml koud + 150ml kokend)
7 gr instant gist
1,5tl zout
1tl suiker (niet echt nodig, maar een kickstart voor je gist ;))
30 gr boter op kamertemperatuur (ook niet echt nodig, maar extra smaak en langer vers)
3 tl olie

meel/bloem, gist, suiker, zout kneed ik droog en dan water toevoegen, als dat voldoende gemengd is de zachte boter toevoegen en 10 tot 15 minuten kneden. Het deeg maakt en houdt de kom schoon, als het nog wat plakt aan de zijkanten dan strooi ik wat meel of bloem erbij.


Het kneden doet mijn kitchenaid, ik ben te lui om het zo lang te kneden met de hand.
Ik heb een kom met 1 tl olie invetten, de deegbal erin om draaien, zodat hij bedekt is met een dun laagje olie en nu rijzen met een vochtige theedoek erover en laat dit ongeveer 20 tot 30 minuten rijzen (hoe kouder hoe langer het duurt, maar ook niet met te hoge temperaturen doet het gist niets meer)
Als het voldoende heeft gerezen, op een met 1tl met olie ingevet ondergrond het deeg kneden, En de kleine deegbal in een met een tl ingevette broodbakblik weer laten rijzen, met een vochtige theedoek erover, als ik zie dat hij de theedoek omhoog duwt ga ik de oven voorverwarmen :)


Oven voorverwarmen op 220°C 15 minuten en dan de temperatuur terug draaien naar 180°C en nog 20 minuten. Brood is gaat als je om de onderzijde van het brood klopt en het klinkt hol
Wachten tot het brood wat is afgekoeld op een rooster en smullen maar.

Ze smullen hier zo heerlijk, ik mag geen brood meer halen bij de bakker.

het witbrood :)

Ik maak nu in het weekend 1 witbrood en een pompoenpitten of zonnebloempittenvolkorenbrood (100gr toevoegen aan het deeg) en eens in de 1 of 2 weken fiets ik naar de molen om 5 kg biologisch lokaal volkorenmeel te halen
Ik bewaar het brood in broodzakken, gemaakt van een theedoek met een zelf gevlochten koortje, hoe hippie kun je wezen ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten