dinsdag 30 juli 2013

weer even wennen, thuis zijn

Na een tijdje lekker in het geboortehuis van mijn schoonvader te hebben gespendeerd is het thuis in zo'n modern huis toch weer even wennen, ja echt.
En niet alleen voor mij maar ook voor de kindjes, bijvoorbeeld:
Dit is de wc daar, technisch gezien is het geen wc, want er is geen water om mee door te spoelen, wel een zak met schorssnippers. Dat strooi je een beetje over de grote boodschap. en toiletpapier verzamelen we in een apart zakje, want dat composteer niet zo rap als we zouden willen.
Daar ben je zo aan gewent, maar bij thuiskomst vergeten de kinders de eerste dagen na hun toiletbezoek oor te spoelen, wat niet leuk is met "moderne" wc's
Wat ik absoluut niet mis is dat er alleen een ijskoud water kraantje in de tuin en een ijskoud waterkraantje in de keuken. Als je jezelf wilt wassen kun je in een van de omliggende ijskoude meertjes springen (mij niet gezien) of in de keuken een pan water opwarmen, zodat je in een teiltje een sopje voor jezelf kunt maken, iedereen vragen om je wat privacy te gunnen (het huis is eigenlijk domein van mijn schoonouders, wij slapen in een klein huisje, waar alleen onze bedjes in staan) en je daar te wassen.
Als het kouder wordt hier is het opwarmen van het water trouwens een leuke bezigheid :) Normaal gebruiken we het elektrisch kooktoestel, wat sinds een paar jaar aanwezig is, maar als het wat frisjes is in de keuken gaan we stoken, hout stoken :)
Het wordt dan snel aangenaam in de keuken en dan vind ik het gezellig om daar met mijn gezin een sopje te maken zodat iedereen weer fris is.
Meestal is het een stuk frisser in huis als mijn schoonouders er niet zijn, die slapen en zijn daar, terwijl als wij alleen zijn het huis bijna de hele dag leeg is, we zijn of in de omgeving aan het wandelen of op het stukje land aan het werk.
Werk? Jazeker, we werken altijd hard hier, het gras staat hier zo hoog dat dat niet met een grasmaaier kort te krijgen is, dus dat doe je met de zeis. Er moeten altijd dingen uit de grond worden getrokken, anders woekert er hier van alles, zoals de rozenstruiken, de frambozen, brandnetels en zo nog meer. Het leukste werk is trouwens de voorraad brandhout bijhouden, boompje uitkiezen, omhakken, in stukken zagen, en na een jaar drogen klieven en ombergen.  Dan zijn er nog de moestuinen en de aardappelveldjes die zo nu en dan ook aandacht nodig hebben.
De kinders hebben werkhandschoentjes en werken af en toe mee, maar de meeste tijd spenderen ze in een van de bomen, zo hangt er een schommel, klimtouw en is er een fantastische klim boom. We hadden dit jaar voor het eerst extra luxe hier: een caravannetje de oudste 2 sliepen daarin en als ze 's morgens wakker werden, dan gingen ze daar ook lekker spelen, nog nooit heb ik zo vaak uit kunnen slapen als deze vakantie, de jongste is trouwens net zo'n uitslaper als mij, terwijl mijn man 's morgens weg sloop om dan in alle rust koffie met een krantje te kunnen doen.

Zalig :)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten