dinsdag 20 augustus 2013

Zuurdesem

Een vriendin heeft een starter gemaakt en vroeg, wie wil er ook? Ik natuurlijk enthousiast ja geroepen, niet beroerd om iets nieuws uit te proberen in de keuken.
Dus nu heb een zuurdesem starter gekregen, klaar om een brood van te bakken.


Ik zal me er morgen eens mee bezig gaan houden, alle tips zijn meer dan welkom!

Proces tot nu toe:
200 gr zuurdesem met 400 lauw water en 600 gr meel in mijn keukenhulp, even mixen
na een half uur 10 gr zout erbij en met de deeghaak lekker lui mijn keukenhulp een aantal minuten laten kneden. Deeg in een beoliede kom met een vochtige doek erover laten rusten. Nu dik 15 uur laten is hij dubbel zo groot, weer gekneed dit keer met mijn deegschraper (had ook in mijn keukenhulp weer even gekund, maar zo kort leek me niet de moeite van al die afwas ;))
Lees ik in mijn oven gebruiksaanwijzing dat er ook en rijs functie op zit, dus die wordt nu uitgeprobeerd en dan als hij weer dubbel zo groot is gegroeid ga ik hem bakken met de broodfunctie. Ik kan alleen nog niet vinden waarom de brood functie hip is tegenover de gewone oven functie... Iemand?

mmm na meer dan een uur in de oven, eerst op 200 later 180, klonk hij nu echt hol en hij heeft me toch een knapperige buitenkant, en dat terwijl ik was vergeten een bakje water onderin de oven te zetten  :)
mijn eerste zuurdesembrood is te eten

Hij verdient vast geen schoonheidsprijs, maar hij smaakt gelukkig heerlijk :)

2 opmerkingen:

  1. leuk en lekker! Heb jij nou ook wat basisdeeg dat je door kunt/wilt geven? Als dat zo is houd ik me aanbevolen tzt!

    BeantwoordenVerwijderen