maandag 26 november 2012

Omkeerbaar jurkje


Vreugdedansje door de kamer, want ik heb zojuist het voor elkaar gekregen om een omkeerbaar jurkje te maken voor Maartje, de pop van onze Trean.
Ik wilde eigenlijk een ribjurkje maken en dan van de andere stof alleen een afwerking als een soort vast hempje tot onder de armsgaten, zodat het jurkje er net uit zou zien. Maar omdat het zo'n klein jurkje was, was het eigenlijk onzin om niet een beetje extra stof uit te knippen en er een omkeerbaar jurkje van te maken.

Uit de 2 stoffen heb ik, uit iedere stof een voorpand en een linker en rechter rugpand geknipt. Ik heb we een kwartier zitten turen naar de uitgeknipte stukjes stof die op mijn tafel lagen. Vraag 1 in mijn hoofd was, hoe deed ik dat ook al weer, een jurkje in elkaar zetten? Vraag 2 kan dat nog steeds op die manier als ik hem ook omkeerbaar wil maken?  Vraag 1 heb ik laten liggen, vraag 2 ben ik gaan opzoeken op het net. Daar werd ik niet veel wijzer van, wat een ingewikkeld uitziende foto's.


 Nou ja dan maar gewoon beginnen, we zien wel waar het schip strand. Zijnaden dichtgenaaid, naden open gestreken. De 2 jurkjes met de goede kanten op elkaar. Armgaten, nekgat en rug opening dicht genaaid..
Om de schoudertjes dicht te krijgen heb ik de rugpanden tussen de 2 voorpanden gevouwen, zodat het rugpand met de goede kanten tegen de goede kanten van het voorpand liggen, het schouderstukje van het rugpand frummel ik door het schouderstukje van het voorpand en dan met de vingers wat spanning en frummelen, zodat het rugpandschouderstukje goed ligt in het schouderbandstukje van het voorpand (op de foto hieronder heb ik het rugpand voor de foto even iets verder erdoorheen getrokken, zodat je hem op de foto ziet zitten, je legt hem natuurlijk zo dat alle lagen mooi op ekaar liggen, zoals op de foto daaronder), deze 4 lagen dichtnaaien en andere schouderstukje net zo en weer goeddraaien, joepie, dat lukt ook, het gaat nog steeds goed.De rugnaad dichtgenaaid van beide jurkjes en toen was het weer staren geblazen, hoe nu verder?
Ik heb het jurkje met de goede kant naar buiten, onderkant jurkje naar mij toe liggend, de onderste stof laag om het hele jurkje gevouwen en toen op de goede kant gelegd van de nu onderste laag stof, de 2 "tussenlagen"beetje weggeduwd, vastgespeld en zo de hele rok al wurmend, doordraaiend vastgespelt en een gat van zo'n 7 cm open gelaten, in een van de rugpanden, uitgeprobeerd of als ik het jurkje nu door dat gat weer teruggevouwen krijg ik ook daadwerkelijk het goed gevouwen kreeg en tot mijn verbazing werkte dat. Weer het jurkje door het gat terug omgevouwen en toen durfde ik de naad wel dicht te naaien. Al was het toen toch nog spannend of het gelukt was.
Toen snapte ik, dat dat verdraaide vervrommelde pakketje binnenstebuiten gedraaide jurkje wat ik op internet zag, niet snapte, het ziet er in het echt net zo gek uit, dat je denkt, dat kan niet goedkomen.

Ik heb daarom maar geen foto's toegevoegd van het maken van de zoom, want ik denk niet dat dat toegevoegde waarde heeft, een foto van een gek inelkaar gedraaid stofje. Probeer het uit en hopelijk lukt het jou ook.
Jeeh, en een vreugdedansje \o/ Geen opmerkingen:

Een reactie posten