woensdag 11 januari 2012

Knoflooksaus

Omnomnom knoflooksaus:

bakje pakken en vullen met:

  • kwak yoghurt denk zo'n 200gr, 
  • lepel mayo erbij, 
  • paar teentjes knoflook uitpersen, 3 ofzo
  • snufje suiker of een beetje honing, 
  • beetje peterselie (mag ook gedroogt, ongeveer halve theelepel)
even proeven, lekker

zaterdag 7 januari 2012

Stoofvlees

 
 
Ik ben zelf niet zo van het vlees, maar mijn man kan je daar super blij mee maken.
 
Om het te maken heb je nodig:
runderlap

4 uien
stuk of 5 kruidnagel
laurienblaadjes
rozemarijn, Majoraan & Tijm
peperkoek ongeveer 4 plakken ofzo
azijn
donker bier

Werkwijze:
Vlees aanbraden in wat boter, ui erbij, ff bakken en dan de rest erbij, bier voorzichtig langs de kant gieten, want vlees kan schrikken van koude vloeistof en eventueel aanvullen met wat water en dan 3 of 4 uur stoven tot het vlees mals is.

Soms maak ik stoofvlees van runderlappen met rode wijn, laurierblaadjes, jeneverbessen, vind hij ook lekker.

Mocht ik eens niet de hele middag de tijd hebben dan gebruik ik mijn snelkookpan, ipv uren stoven is het dan 30 minuten op de hoogste stand.

Krijg je de pan niet leeg, geen probleem, de volgende dag schijnt het stoofpotje nog lekkerder te smaken.

woensdag 14 december 2011

Quiche

Vroeger veel gemaakt, maar mijn man is er niet zo dol op, dus staat hij nu minder vaak op tafel.

De bodem:
  • 250 gr bloem
  • 125 gr koude boter
  • snufje zout
  • 1 ei
Kneden tot het een mooi deegje is, als het te droog is doe ik er een beetje melk bij  en dan een uur laten rusten in de koelkast.

Ik bak mijn bodem eerst vaak blind:
Oven voorverwarmen op 220 °C. Deeg uitrollen en in de vorm leggen, gaatjes in de bodem prikken, bakpapier erop en dan vullen met steunvulling, in mijn geval rijst. De rijst is daarna niet meer te gebruiken om op te eten, dus zit het bij mij in een bus te wachten op de volgende blind bak klus
15 minuten bakken in de oven, steunvulling verwijderen en dan nog 5 minuten terug in de oven

Voor de vulling gebruik ik wat ik maar voor handen heb

  • melk of creme fraîche
  • 4 of 5 eieren
  • kaas
  • vlees en/of groentevulling, zoals spekjes of ham, ui, paprika, champignons enz.
Oven voorverwarmen op 180 °C
vlees/ groentevulling en kaas op de bodem.
Melk/ creme fraiche en eieren luchtig kloppen en dat eroverheen gieten. en 25 minuten in de oven, even kijken of hij gaar is. Mocht hij niet gaar zijn en wel bruin: stukje aluminiumfolie over de quiche heen leggen en verder bakken in de oven.



Edit:
laatst wilde mijn bodemdeegje niet zo lekker uitrollen, ik snapte er geen hout van... Ik mijn vriendinnen geraadpleegt die toen mij onderbroeg, wat deed je wat gebruikte je hoe deed je dat?
Uitkomst: ik had met mijn lieve blonde hoofdje vloeibare boter gebruikt...

zaterdag 22 oktober 2011

tortilla wraps maken "luie methode"

Van de zomer had ik verse tortilla wraps gemaakt, maar och wat een gedoe dat uitrollen!

Tijd voor de "luie methode"
volgens dat recept moet je meel gebruiken ipv bloem, maar dat had ik niet in huis, dus ik heb dit gedaan:

  • 400 ml water
  • 200 gr bloem
  • 1 ei
  • (beetje zout)
Hierdoor wordt het een soort pannenkoekenmixje en met mijn opschep lepel heb ik zo genoeg voor 6 wraps. Een schep mix in de pan zonder boter of olie op matig vuur 
Het gaat niet zo snel als een pannenkoek bakken en ze krimpen nog iets in de pan

zaterdag 8 oktober 2011

Blondies

Dit is een te fantastisch, ongekend zoete verwenning:


  • 400 gr witte chocoladmelk
  • 75 gr boter
  • 90 gr suiker
  • 3 eieren
  • 2 el vanille aroma
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel

Oven op 160 graden
300 gr witte chocolademelk met de boter au bain marie smelten.
Suiker en eieren luchtig mixen, vanille en bakmeel erbij. Daarna de witte choco/boter mix door het beslag heen scheppen. De rest van de witte chocolade fijn hakken met een mes en door het beslag roeren. Beslag in een bakkie doen (die natuurlijk oven bestendig is)
20 tot 25 minuten in de oven.

Mjam!

zondag 2 oktober 2011

weekkalender

Ik heb in de keuken een weekkalender hangen, elke keer als de kalender bijna op was maakte ik zelf in excel een nieuwe: ik maakte 1 week en dan ging ik met de hand de data veranderen en na een paar weken veranderde maand natuurlijk.
Mijn man vond dit natuurlijk erg omslachtig, waar hij volledig gelijk in heeft, dus nu heeft hij voor mij een weekkalender generator gemaakt.
Ik zal vragen of hij ook hier mag staan :)

Tadaa:

Begin date
Weeks
Language

en zo ziet dat er dan uit:

dinsdag 13 september 2011

wraps / tortilla

Paniek, te weinig tortilla's in huis om wraps te kunnen eten, dus: 
  • 300 gr bloem
  • 40 gr boter
  • 1 tl zout
  • ongeveer 250 ml water
Bloem, boter & zout mengen, steeds met wat water erbij tot het niet meer aan mijn vingers plakt, uitrollen en bakken.

Het klinkt simpel, maar ik heb het tot nu toe nog maar 2 keer gedaan, want dat uitrollen is een zwaar en vervelend karwei. Ik heb op internet een soort van tortilla pers gezien, bolletje deeg erin, persen en klaar om te bakken. Dat zou het werk wel veel gemakkelijker maken en dan zou ik ze zeker vaker maken, want ze smaakten ongekend lekker!

Oké iets minder lekker maar wel makkelijker is dit recept

De vulling maak ik zo:
  • gehakt
  • ui
  • tomaten (meestal een blik tomaten)
  • kidney bonen
  • kaneel
  • oregano
bakken en 15 minuten laten  sudderen

Op tafel zet ik:
  • warme tortilla's 
  • de gehakt bonen vulling
  • sour creme
  • mais
  • geraspte komkommer
  • blokjes advocado