zaterdag 5 januari 2013

Fil maken

We hebben weer nieuwe filmjölk in huis (soort van zweedse yoghurt), dus dat wordt weer zelf fil maken, mjam.

Het is best simpel, ik hou een beetje fil over elke keer, dat meng ik met een pak volle melk (ong. 1dl.fil voor elke liter melk) op kamertemperatuur. Dag wachten en we hebben nieuwe fil.
Na een tijdje wordt de fil wat minder, maar gelukkig is dat meestal tegen de tijd dat er weer bijna nieuwe verse fil in huis komt.

Ik heb de vorige keer, toen ik startte met een nieuwe fil, een ander recept gevolgd:
de melk met ongeklopte slagroom in een pan roeren, dan verwarmen tot bijna koken. Daarna afkoelen tot kamertemperatuur, fil erbij en dan een dag wachten.

Ik mis na een aantal keer fil maken de frisse tinteling die originele fil wel heeft, dit recept zorgde wel voor het behoud van die fil tinteling, maar hij smaakte te slagromerig... Mijn man vond dit een minder lekkere fil dan alleen met volle melk.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen