donderdag 31 januari 2013

kleuterjuf frustratie

Soms werk ik als kleuterjuf en dat vind ik heel leuk hoor, maar:

Nee ik wil niet 27 jasjes dicht maken
Nee ik wil niet 27 veters strikken
Nee ik wil niet 27 billen afvegen
Nee ik wil niet 27 appeltjes of ander fruit schillen, klein snijden of wat dan ook
Nee ik wil niet 27 kinders helpen uitkleden voor het gymnastieken
Nee ik wil niet 27 kinders helpen weer aan te kleden na het gymnastieken
Nee ik wil niet 27 keer...

Donders, wat kunnen vele 4 jarige, zelfs sommige 5 jarige en heel soms zelfs 6 jarige oa  die bovenstaande dingen niet zelf.
Ik ben heus niet te beroerd om te helpen met een lastig ritsje, soms gaat de stof ertussen, of gaat de rits scheef, natuurlijk help ik dan. Maar kleuters die met de armen wijd voor je neus staan en dan een hulpeloos kreuntje maken, zo van: maak maar vast. Daar kan ik slecht tegen, ga maar eerst zelfproberen, vraag een klasgenootje.

Lieve lieve ouders, je kind kan zo veel meer dan je denkt, maak gebruik van die heerlijke eigenwijze, ik kan en wil het zelf doen periode. Neem de tijd, help je kind door te laten zien hoe het moet, oefen met je kind en lever alsjeblieft geen 4jarige baby af op school, die niets kan.
Doe ze geen veter schoenen aan, hoe hip ze ook zijn, als ze zelf nog geen veters kunnen strikken.

Ik ben vandaag een kwartier lang bezig geweest met een bijna 5 jarige zijn eigen rits zelf dicht te maken van zijn jas, iets wat mijn 2 jarige wel al kan. Hij had geen flauw idee hoe dat moest, maar na een kwartier intensief oefenen kan hij het nu zelf, apetrots is het mannetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten