donderdag 19 december 2013

Wasbare inlegkruisjes

Ooit flink wat dozen gekocht in de aanbieding, en van de week waren ze plots op. En omdat ik mijn dochter al tijden in wasbare luiers laat slapen, vond ik het eigenlijk wel een beetje suf dat ik niet wasbare inlegkruisjes had, ik zal ook mijn bijdrage leveren. Dus een paar dagen geleden wat proef exemplaren gemaakt en vandaag na een goed verlopen proefperiode: geen irritatie of last van het drukknoopje bij bv het fietsen & het bleef netjes op zijn plek. Heb ik mijn stapeltje uitgebreid zodat ik niet om de 2 dagen moet wassen ;)

2 stukjes katoen op elkaar, patroontje erop tekenen en uitknippen:

Proberen netjes over de lijn te naaien...

In 1 van de 2 lagen in het midden een gat knippen

Zodat je het binnenste buiten kan draaien, ff met de strijkbout erover

En dan een paar millimeter van de rand rondom naaien

Uit de handdoek de vorm van een inlegkruisje geknipt en met een zigzag steek rondom vastgezet aan de kant waar ik het gat voor het keren heb gemaakt:

Drukknoopjes vastmaken en ik kan voorlopig weer vooruit

4 opmerkingen:

 1. Ik draag ook al meer dan een half jaar herbruikbare inlegkruisjes. Drie lagen tricot op elkaar (waarvan onderste en tussenlaag een gerecycleerde T-shirt werd en de bovenste laag een leuk tricootje) in de vorm zoals jij hierboven toont. Gewoon met de overlock rondomrond vaststikken, drukknoopjes erin zoals bij jou en klaar. (ik probeerde ook met kamsnaps, maar inderdaad, bij het fietsen zijn gewone drukknoopjes misschien wel handiger). En ook ik ben er supertevreden over !!! Veel zaliger om dragen dan de papieren alternatieven !
  Qua tricotrestverwerking is dit echt wel een aanrader !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik werk hier helaas amper met tricot, heb (nog) geen lockmachine :)
   Maar rekt tricot niet te veel of werkt dat juist voordeliger, omdat het beter om de onderbroek vormt?

   Verwijderen
 2. Ik heb ze jaren geleden gemaakt van (baby) moltons. Twee lagen op elkaar en dan een klittenbandje om het onder de onderbroek vast te maken.
  Maandverband ook geprobeerd, maar dat was me toch te veel van het goede... Maar wel voor een vriendin gemaakt die een paar jaar in India ging wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kun je ook fleece gebruiken als tussenstof?
  Groetjes,
  Diana van Dijk

  BeantwoordenVerwijderen