zondag 15 december 2013

Zelf wasmiddel maken

Na een zoektocht door de stad heb ik een betaalbaar blok Marseille zeep gevonden.
Het ingrediënt om zelfgemaakt wasmiddel te maken

Het recept voor bonte wasmiddel:
  • 80 gram Marseille zeep
  • 5 liter water

voor de witte was voeg je nog 
  • 80 gram soda toe (Soda kan aluminium aantasten & het bleekt)


Zelf je wasmiddel maken, ach ja waarom ook niet, ik maak ondertussen al zo veel zelf. Dus nadat ik het blok zeep had gevonden heb ik mijn grove rasp erbij gepakt en ben een proefstukje gaan raspen, 20 gram om mee te beginnen, had gelezen dat het raspen het rottigste klusje was, maar daar ben ik het niet mee eens.
Die 20 gram heb ik opgelost in 1,25 liter kokend water, nog even doorkoken en dan laten afkoelen.
Na volledige afkoeling heb je een dikkig vloeibaar wasmiddel, wat ik in een schoongemaakt 2 liter plastic melkpak heb zitten, zodat ik ruimte heb om voor elke wasbeurt even de boel weer door elkaar te schudden.

In het wasverzachter bakje doe ik was azijn en ik vul mijn wasmachine bolleke met was zelfgemaakte wasmiddel. Je zelfgemaakte wasmiddel niet in je laadje doen, dan verstopt je wasmachine en er wordt aangeraden eens in de maand een lege was op 90 graden te draaien.
En voor een lekker geurtje kan je een paar druppels etherische olie toevoegen aan je flacon.

***

Ondertussen al een paar wasjes gedraaid (en ja ook lekkere vieze wasjes) en ze waren schoon, prima geur, voorlopig tevreden!

Rekensommetje:
Marseille zeep gekocht voor €4,50 voor 400 gram, waar je 25 liter wasmiddel van kan maken. Ik weet niet hoeveel er in mijn bolleke gaat, ik denk zo'n 70 ml, dat zijn meer dan 350 wasjes, dat is ongeveer €0,013 per wasje, (maar dan moet er natuurlijk ook nog kosten bij voor water en gas om het kosten plaatje compleet te maken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten