zaterdag 16 februari 2013

Saag Paneer

wanneer mijn man vindaloo eet, zoals vanavond, wat knetter heet, de vlammen uit je oren, te gruwelijk dat ik nog geeneens een mespuntje ervan in mijn mond wil, maak ik voor mij en de kinders Saag paneer, een heerlijk mild spinazie gerecht.

Als eerste de Paneer maken:

  • 2 liter melk
  • sap van 2 citroenen
  • 1/2 tl djinten
  • 1/2 tl garam masala
Breng de melk aan de kook, de kruiden bij en doe daarna telkens een beetje citroensap erbij tot er brokjes komen (wrongel van de wei scheiden) je stopt met roeren en citroensap toevoegen tot het vocht doorzichtig/groenig wordt. Giet het mengsel op een kaasdoek (of een theedoek die nooit met wasmiddel is gewassen) die in een vergiet ligt, als het wat afgekoeld is kun je de brokjes in de doek verder uitknijpen, puntjes van het doek bij elkaar en draaien tot er alleen een bol overblijft, waar je met al je kracht zo veel mogelijk vocht uit hebt geknepen. Leg de theedoek met inhoud tussen 2 borden en leg er iets zwaars bovenop, bv gewichten, of een grote pan water en laat het 2 uur zo staan.

ingrediënten Saag Paneer (of Palak Paneer):
  • 750 gr verse spinazie
  • zonnebloem olie 
  • 6 tl boter 
  • 1 ui, - fijngesneden 
  • • 4 teentjes knoflook - fijngeperst 
  • stukje gemberwortel van ongeveer 2,5 cm. - gepeld en geraspt 
  • 1 tl djinten 
  • ½ tl cayenne peper 
  • ½ theelepel zwarte peper 
  • 1 tl garam masala 
  • 1 tl zout
  • theelepel kurkuma 
  • 1 kop yoghurt 
  • koriander
Was de spinazie en kook even kort in een half kopje water, daarn aafgieten en klein snijden. De paneer in blokjes snijden van bijna 2 cm groot en in olie bakken tot ze licht bruin zijn, laten uitlekken op wat keukenpapier. In de pan de ui bakken, knoflook erbij, gember en de kruiden erbij. Dit prutje even in het keukenmachine mixen samen met de yoghurt.
Spinazie, saus en paneer weer in de pan en 10 minuten laten pruttelen.

Wij eten dit met rijst en naan

eet smakelijk, succes met de afwas ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen