zaterdag 26 oktober 2013

Babytaal

Van de week een gezellige avond gehad met mijn schoonbroer en zus, ze hebben een kleine van 2 maanden oud, een schatje, die fantastische toeten kan trekken. Op een paar hazen slaapjes na heeft die kleine ons de hele avond bezig gehouden, door schattig te doen of door te huilen. Mijn schoonzus zei op een gegeven moment: "wat is er nu weer?" Doelend op weer een huilbuitje, nadat ze getukt, gevoed, geboerd & verschoond was. Mijn reactie was: baby's huilen. Maar ik kon me het gevoel wel voorstellen, toen ik net moeder was kon ik er ook horendol van worden als mijn kleine gewoon even een huilbui had en ik ervan overtuigd was van dat ik alles in mijn macht had gedaan om hem het leven zo comfortabel mogelijk te maken. Toch een wat lucht wat dwars was? Niet genoeg borstvoeding (nèh, ik kon wel een drieling voeden zo'n enorme productie dat ik had...)
Maar goed het zat me wel dwars, dus toen de kleine eindelijk toch aan het tukken was ben ik het werels wijde net opgegaan, zoeken naar bevestiging dat ik het heus wel goed deed; ja zie je wel, baby's huilen ook gewoon zomaar, er hoeft niet altijd iets aan de hand te zijn. Ook stuitte ik op babytaal; horen aan het huiltje wat de behoefte van je baby is, gefascineerd heb ik allerlei youtube filmpjes erover gekeken. Ik weet niet of het echt werkt, maar na het zien en lezen hierover had ik wel meer het gevoel dat ik mijn kind begreep.
Dus gisteren heb ik haar weer opgezocht: Priscilla Dunstan, ik heb het filmpje laten zien van haar bij Oprah, waarin de babytaal kort wordt uitgelegd:
Voor je baby echt gaat huilen maakt het eerst geluidjes om aan te geven wat het wil, waarna het pas overgaat in het huilen:
  • Nèh: honger, veroorzaakt door het zuigreflex
  • Èh: boertje, druk hoog in het lijf
  • Owh: moe, veroorzaakt door gaapreflex
  • Eairth: windje, druk laag in het lijf
  • Heh: oncomfortabel, bv te warm/ koud, vieze luier
Ik heb youtube linkjes bij de geluiden geplaatst, dan kun je voorbeeldjes bekijken van het geluid.

Wat mij vooral opviel was dat als mijn kind honger heeft het een lepeltje/ kommetje maakt van de tong, maar dat heeft vast ook te maken met dat zuigreflex.

Mijn schoonbroer en zus zouden er thuis verder naar kijken, ik hoop dat het ze net als mij toen net een beetje meer vertrouwen geeft in het begrijpen van die kleine, of het nou echt werkt of niet :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten