vrijdag 1 november 2013

Herman

En dan heb je opeens een Herman in huis, kennen jullie dat nog? Als puber heb ik ook een tijdje een Herman gehad, heerlijk een soort van broodcake omnomnom :)

Herman is een gistdeeg dat je 10 dagen "verzorgt", daarna verdeel je het in 3 stukken.

Herman is niet heel erg veeleisend, lekker op een warm plekje (kamertemperatuur), in zijn ruime plastic kom, want hij houdt niet van metaal, warm toedekken met een theedoek en elke dag een of meer keer omroeren met een houten of plastic lepel op dag 4 en dag 9 heeft Herman honger:
  • 200 ml melk
  • 125 gr bloem
  • 200 gr Suiker
Na zijn maaltijd op dag 9 mag je Herman in 3 stukken verdelen, 1 om weg te geven, 1 om je nieuwe Herman te starten en op dag 10 ga je 1 deel Herman zijn laatste maal voeren:
  • 1 el olie
  • 250 gr bloem
  • 200 gr suiker
  • 2 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • evt 200 gr noten en/of rozijnen
  • evt 100 gr pure chocolade in brokjes
  • evt 1 appel in stukjes
  • evt 2 tl kaneel
Na zijn laatste maaltijd gaat hij 90 minuten in de hete lucht op 150 °C  (hij groeit nog in de oven)


Herman klaar om de over in te gaan, eindelijk na 10 dagen!

Meer Herman recepten vind je hier

Dag 10 is tevens weer dag 1 van je nieuwe Herman :)

Huh, hoe, wanneer moet ik wat doen? Bekijk dit rooster maar :)

***

Nou was ik al een tijd op zoek naar een Herman, maar echt niemand had zo'n ding in zijn keuken wonen, gelukkig kan je hem ook zelf opstarten:
  • 100 gr suiker
  • 250 ml warm water
  • 1 zakje droge gist
  • 225 gr bloem
Suiker oplossen in een half kopje warm water, gist erbij roeren en 10 minuten laten rusten, de rest erbij roeren, afdekken met wat plastic folie lekker op kamertemperatuur en morgen is dag 1 van je Herman cyclus

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen