maandag 4 november 2013

Erwtensoep aka Snert

Het is buiten weer erg koud aan het worden, dan is het bij ons thuis al snel tijd voor stampotten, chocomel en natuurlijk snert! Zet je ook een pannetje op?

of nog slimmer, bakje leftover van je moeder meenemen ;)

Snert ingrediënten
  • 3 l. water
  • 500 gr. spliterwten
  • 1 knolselderij
  • 2 grote ui
  • 1 prei
  • 3 blaadje laurier
  • 3 bouillonblokjes
  • rookworst
niet "noodzakelijk" wel lekker:
  • evt 250 gr spekblokjes evt met schenkel
  • evt een beetje bladselderie
  • evt een kruimelige aardappel
  • evt een (stuk) winterwortel
De knolselderij schillen en in blokjes snijden, (evt ook de aardappel en winterwortel in kleine stukjes) en de ui en prei in ringen snijden en de spliterwten goed wassen.
Soeppan op het vuur (het wordt uiteindelijk meer dan 5 liter soep), in de grote pan 3 liter water met daarin de spliterwten, knolselderij en het laurierblad (aardappel & winterwortel & spek), dit lekker een uurtje laten koken en.af en toe roeren. Ondertussen kun je de ui & prei in ringen snijden en evt even bakken en de rookworst in plakjes. De ui, prei, bouillonblokjes, mogen er ook bij en als na een uurtje de erwten stuk gekookt zijn kan ook de worst (en evt de bladselderie) in de soep, nog even de worst warm laten pruttelen onder af en toe roeren, de snert is klaar!

Ik heb van oma begrepen dat als je de snert niet roert in het eerste uur hij niet aanbrand, maar als je eenmaal begint met roeren, dan moet je blijven roeren. Ik heb het nog niet durven uit te proberen :)

Een pan snert gaat gelukkig niet in een keer op, overgebleven snert koel bewaren en de volgende dag(en) makkelijk op te warmen en smullen maar, geen tijd om binnenkort de snert op te eten: in de vriezer is de snert goed te bewaren!

***

Extra lekker is natuurlijk roggebrood met roomboter en katenspek erbij eten, omnomnom 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen