maandag 11 november 2013

Voedselverspilling

Of ik let er meer op of het is een hot item de afgelopen tijd: voedselverspilling.
Niet een onderwerp dat bij ons aan de orde is, volgens het voedingscentrum zouden we 50 kg per jaar per persoon gemiddeld weg gooien, kinders hier niet meegerekend zou dat bij ons bijna 2 kilo per week zijn.
Nou dat halen wij echt niet, maar dat is vooral te danken aan mijn man. Mijn man neemt elke dag een bakje restjes mee naar zijn werk, als ontbijt of brunchmaaltijd. Hij moppert zelfs als hij in de koelkast ziet dat er (bijna) geen restjes staan. Wij doen 1 keer in de week boodschappen, en halen voor max 5 dagen eten, want we hebben 1 dag pannenkoekendag en 1 dag is de regelt-zichzelf-dag, want het komt voor dat we opeens toch ergers anders eten of voedsel over is, omdat ik wat anders heb gekookt. En anders is er altijd wel wat te maken. In de vriezer liggen meerdere zakken groente of we maken pizza, omdat er altijd wel aardappels, pasta, meel en eieren en beleg in huis is om dat te kunnen maken. Daarnaast letten we niet echt op de houdbaarheidsdatum, we kijken en proeven als het toch wel over datum is (wat niet vaak gebeurd), en heel vaak is het dan nog steeds goed.
We hebben een compostbak achter in de tuin staan waar we al onze schillen en ander gft afval in gooien, we hebben die bak nu al 1,5 jaar hier in de tuin staan, en toen hebben we hem meteen al voor een kwart gevuld met de inhoud van onze oude compostbak en hij is nu voor 2/3 vol (vooral dankzij de moestuinbakken) zodat ons voedselafval weer hergebruikt kan worden voor de toekomstige moestuin.

Natuurlijk snap ik dat dit niet voor iedereen haalbaar is, 1 keer in de week boodschappen of een compostbak of iemand die de restjes op eet. Ik vind het zelf ook moeilijk om maat te houden: om op tafel een maaltijd te zetten die geheel op komt, trouwens als ik bij het koken al voorzie dat het te veel wordt heb ik zo wel een extra eter gevonden :)
Maar ik doe wel mijn best om het liefst helemaal geen voedsel te verspillen en ik hoop dat iedereen dat (gaat) doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten